Vi visar våra LED-lampor under minimässa under Våffeldagen |
Håller en LED-lampa verkligen i 50 000 timmar?
Många lampor har en väldigt lång livslängd. Att en lampa som man har tänd några timmar varje år skulle hålla i rent teoretiskt sett över 30 år är nog att ta i. Det finns elektronik i alla LED-produkter och troligtvis är det elektroniken som kommer att ge upp före själva dioden.Om man har god ventilation kring lampan och använder den några timmar varje dag kommer den i vart fall att hålla i rätt många år. Philips och Osram har valt att ha garantitider på 4 år och för vissa produkter ända upp till 5 år! Det betyder att man nu börjar tro på att produkterna kommer hålla betydligt längre än den första generationens LED-lampor.
Blir LED-lampan inte varm alls?
I en LED-lampa finns det elektronik som driver dioderna. Denna elektronik håller olika kvalité hos de olika tillverkarna och det är tydligt att dyrare elektronik med de lite dyrare produkterna också kommer med en mindre värmeutveckling. De lampor som har låg effekt, dvs under 3W blir i regel inte så varm, medan produkterna som ligger på 6W eller över blir märkbart varma, dock aldrig lika varm som en vanlig glödlampa eller halogenlampa.Hur ska man veta hur många lumen det ska vara på LED lampan?
När det kommer nya enheter och storheter vi behöver lära oss relatera till är det ett vissa saker man måste lära sig att ha en uppfattning kring. Vi är uppvuxna med glödlampor och alla kan relatera till hur en glödlampa lyser i stegen 15W, 25W, 40W och 60W. Att lära sig tänka utan Watt är inte så lätt, då lågernergilamporna av lysrörstyp också marknadsförs med effekt i Watt.Om man vill ha något att relatera till som hjälper till att bilda en uppfattning är att multiplicera glödljuswatt med 10, då får man en ungefärlig uppfattning av vilket ljusflöde i lumen (lm) man är ute efter. Det stämmer inte exakt, men det är väl egentligen så att vi just vant oss vid de bekväma nivåerna i Watt som funnits med i alla år.
En ungefärlig tabell enligt ec.europa.nu kan sammanfattas ungefär så här:
- 15W -> 90 lm
- 25W -> 200 lm
- 40W -> 420 lm
- 60W -> 720 lm
Nu är det så att väldigt många andra faktorer också spelar in, så man får ta dessa tal på ett ungefär med LED-lampor.
Vad är vamvitt ljus?
Vi har på samma sätt som med ljusflödet vant oss vid glödlampor och har även en ungefärlig referens till halogenlampor. Vi har dessutom en uppfattning om att det är skillnad på ljuset inomhus och det som är utomhus. Här ungefär slutar det vara enkelt när man börjar blanda in siffror.
Ljusets färg mäter man som dess ljustemperatur och det mäter man i grader Kelvin. Man brukar skriva det som en siffra med stora K efter, t.ex. 3000K.
Ett stearinljus ger ett väldigt varmt ljus ifrån sig. Det ligger på under 2000K och är ungefär i samma ljustemperatur som en solnedgång. Så varma lampor gör sig inte särskilt bra inomhus annat än i väldigt speciella tillämpningar.
En glödlampa har en ljustemperatur på 2700K. Väldigt många LED-lampor finns med just temperaturer på mellan 2500 och 2800K, då det är ett ljus vi är vana vid.
En halogenlampa lyser också med ett varmvitt ljus och det ligger på en ljustemperatur på ungefär 3000K. Det är ett något vitare ljus, men ändå inom gränsen för vad man kallar varmvitt ljus.
En hel del LED-lampor ligger på temperaturer upp emot 3300K och här börjar ljuset upplevas som märkbart kallare än glödlampan. Lampor med den färgen passar utmärkt utomhus och i skrivbordslampor.
Gränsen mellan kallt och varmt ljus ligger på 5000K, men vi skulle nog uppfatta lampor på 4000K som ganska kalla och lämpade för t.ex. läslampor.
Fler frågor
Frågorna var många och det finns gott om underlag för fler bloggposter, så jag nöjer mig med dessa för denna gång!
Ni är alltid välkomna att kontakta oss med era frågor så försöker vi hjälpa till så gott vi kan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar