måndag 19 november 2012

Elsäkerhet och julbelysning

Nu när det närmar sig jul dyker det upp alla möjliga sorters belysning i butikerna runt om i landet. Många e-handlare väljer också att ta in några extra lite roligare produkter som verkar fina. Alla är kanske inte lika noga att kontrollera de produkter man tar in som dem som normalt sett säljer belysning.

Elsäkerhetsverket testar varje år produkter för julbelysning och man kan på elsakerhetsverket.se läsa om "Så elsäkrar du julens ljusglimtar" läsa om att över hälften av de testade produkterna beläggs med försäljningsförbud för att de har stora brister i säkerheten.

Vi som jobbar med belysning brukar vara extra noga när vi väljer ut vilka produkter vi ska jobba med och de krav som vi ställer på dem. Här är några saker som vi tycker det är viktigt att påminna om vad gäller säkerheten i valet av produkt. Du kan läsa mer information hos Elsäkerhetsverket på länken ovan.

Använd bara produkter avsedda för utomhusbruk utomhus

Det här är kanske en av de viktigaste detaljerna. När du ska använda en produkt utomhus handlar det om att produktens kapslingsklass ska tillåta nedsmutsning och att bli utsatt för vatten. Alla produkter ska vara märkta med minst IP44 för att vara säkra att användas utomhus. IP44 innebär inte att du får ha produkten i vatten, då krävs ytterligare en högre kapslingsklass som t.ex IP68 som tillåter att produkten ligger under vatten på flera meters djup.

CE-märkning

Som alltid påtalar vi och andra vikten av att produkten är CE-märkt. Det innebär att den klarar den grundläggande kraven på säkerhet för användning i Europa. Ribban för CE-märkning är tyvärr väldigt låg, vilket gör att man verkligen ska undvika de produkter som inte klarar en CE-märkning. 

CE-märkningen innehåller olika typer av krav beroende på vad det är för produkt. För LED-lampor finns t.ex. en del i CE-märkningen som lovar att produkten inte stör annan elektronisk utrustning, EMC, men gränserna här är rätt lätta att klara. 

Använd inte skadade produkter

Det kan vid tillverkningen uppstå skador på produkter vid maskinell (eller manuell) montering. Granska därför noga produkterna innan du kopplar in dem så att de inte är skadade. En skadad produkt skulle kunna ha en spräckt skyddskåpa etc och handlar det om en produkt för utomhusbruk skulle vatten kunna tränga in i höljet och på så vis orsaka elchock.

Använd jordefelsbrytare

En jordfelsbrytare kommer automatiskt och ögonblickligen stänga av strömmen om det blir fel på jordningen av något som är anslutet bakom den. Den reagerar även på mycket små fel, vilket är väldigt bra då man på så vis kan undvika att någon blir allvarligt skadad. Människan tål väldigt lite ström genom kroppen och en jordfelsbrytare kan vara räddaren om något gått sönder. 

Jordfelsbrytaren installeras i elcentralen av en elektriker. Det är ingenting man får montera själv.

Importörer som får försäljningsförbud

Vissa importörer har väldigt många produkter. Produkterna finns i regel i lite olika prisklasser och man tillverkar i regel inte produkterna själva. Det gör att en importör kan få anmärkningar på vissa av sina produkter medan andra är helt okay. Nu kan man väl också säga så att det i regel finns en koppling mellan priset och kvalitén. En ljusslinga för 69kr har med största sannolikhet inte lika hög kvalité som en för 299kr. 

Vissa av produkterna från en av våra leverantörer, Star Trading, har några produkter med försäljningsförbud. Vi kontrollerar de produkter vi väljer att ta in så att de uppfyller de grundläggande kraven på märkning, kapslingklass, dragavlastningar etc innan vi säljer dem i vår butik.

Du som kund kan därför känna dig fortsatt trygg när du handlar LED belysning av oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar