torsdag 27 december 2012

Är 12V AC för spotlights på väg bort?

I och med produktlanseringarna under hösten 2012 kunde det konstateras att man satsat hårt på spotlights för 230V-sockeln GU10 där flera tillverkare släppt nya riktigt högpresterande produkter, både dimbara och ej dimbara. Vad gäller nyheter på GU5.3, alltså 12V-motsvarigheten till GU10, så var det betydligt mer sparsamt. Är det ett tecken på att tillverkarna försöker styra oss mot 230V i spotlights?

Philips LED spotlightlampa 5W för GU5.3

Vanligt med 12V växelström och halogen

Det har varit väldigt vanligt att använda 12V med växelström (AC) för att skapa lösningar med spotlights då det är enkelt att kombinera spottar i taket som har ett fokuserat ljus, med spotlights för korta avstånd där man behöver ett bredare ljus.

En fördel med dessa produkter har varit att man kopplar dimmern på primärsidan, alltså 230V-sidan och använder dimmers avsedda för elektroniska transformatorer.

Nackdelar med 12V växelström

En nackdel med att använda lågvoltslösningar och växelström är också att det lätt blir störningar i ljuset och att man inte kan ansluta sina ljuskällor längre bort än 2 meter från transformatorn. Om man överskrider den begränsningen finns dels risken för att lamporna börjar blinka, dels att det finns en risk för överhettning av själva kablarna på 12V-sidan.

I t.ex. ett badrum är det därför inte ovanligt att man får använda flera transformatorer för att kunna utföra installationen, en för skåp etc där man ska ha spotlights ovanför speglar och handfat, och en för belysningen i taket. Elektrikerna har i alla fall kunnat använda samma dimmer med en och samma inställning, då det finns komplikationer med att kombinera lågvoltshalogen med 230V-halogen på samma dimmer.

LED lampor ger förutsättningar att förenkla

Med LED-lamporna har det hela förändrats, kanske lite oväntat, men gjort saken lättare för dem som ska göra installationerna. Man behöver en dimmer som fungerar för elektroniska transformatorer för att dimma LED oavsett om det handlar om 12V eller 230V. Det behövs alltså inga specialkopplingar alls och installationen blir ännu enklare om man monterar in spotlights för GU10-sockeln - eller kanske färdiga LED-spotlights med tillhörande drivenhet som gör att man bara kopplar 230V ut till varje spot. Om problem skulle uppstå finns det inga dolda transformatorer någonstans ovanför taket och det finns heller inga begränsningar om 2 m som längsta avstånd.

Mina spekulationer om framtiden

Min uppfattning av situationen är att tillverkarna ser en vikande marknad i 12V växelström och därför valt att jobba vidare med GU5.3 för sådant där den fortfarande passar bra och där det inte är så vanligt med dimmer. De produkter vi tar in för sockeln GU5.3 fungerar både för växelström och likström, vilket gör dem lämpliga för trädgårdsbelysning, i husvagnen, i system där man använder ström från solceller eller vindkraft etc. Behovet kommer finnas där, men marknaden är vikande.

LEDsystem G4 LED lampa på 1,8W

12V för stiftsockeln G4

Vad gäller spotlights för växelström och bred spridning, där vi använder den lilla stiftsockeln G4 och de "platta" lamporna, så tror jag också att det är ett medvetet val från de stora tillverkarna att inte ha så stort fokus på dessa produkter heller. Under en rätt lång övergångsperiod kommer man behöva ersätta halogenlampor med LED-lampor, men de produkter som tar de stora marknadsandelarna kommer att vara spotlights med integrerad ljuskälla.

Kommentera gärna

Vad tror ni? Lägg gärna en kommentar om era synpunkter! Har jag rätt eller är jag fel ute?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar