fredag 21 februari 2014

Låt dina växter frodas i LED-ljus från Star Trading

Det här med växtlampor med LED har varit ett omdiskuterat ämne. Professionella odlare har redan börjat använda LED-lampor för att odla men det har varit speciallampor som inte funnits att köpa från något av de vanliga tillverkarna.  Nu har det blivit ändring på det och Star Trading som har komplettarat sitt redan breda utbud med LED-växtlampor i två modeller.

För att växter ska trivas krävs ett litet annat ljus än för oss människor. Med LED kan man då skapa detta ljus som ska innehålla delar av rött och blått ljus. Här är det inte bara ljusflöde som spelar in utan även hur bra det ljus som avges är för att fotosyntesen ska fungera optimalt. Man förkortar detta som PPFD vilket står för Photosyntetic Photon Flux Density. Det är också dessa egenskaper som gjort att man kan välja mellan en lampa anpassad för att driva upp växter eller en som får växter att trivas.

En vanlig inomhusväxt vill för att trivas ha någonstans mellan PPFD 20 och 300. En tomatplanta som man driver upp vill ha betydligt mer och vill som minst ha PPFD 400.

I tekniska beskrivningar skrivs detta med enheter micromol per kvadratmeter och sekund och skrivs som
µmol/m2/s eller lite slarvigt bara som µmol.

Hur mycket av detta ljus som plantorna tar till sig är då kopplat mot avståndet mellan lampa och planta. Ett kort avstånd ger en mindre verksam diameter men en större tillförsel av det nyttiga ljuset till växterna. För dessa lampor ger den ena 400µmol/m2/s på avståndet 30 cm som är avsedd för att växter ska trivas. Den andra ger 450µmol/m2/s på samma avstånd och är avsedd för att driva upp plantor. Går man på avståndet 60 cm från lampan når man förvisso en diameter på 70 cm, men då är PPFD nere på 53µmol/m2/s.

Ska odla med dessa lampor så gäller det att ha korta avstånd mellan plantor och lampan.
Effekten är på blygsamma 5W och priset är helt klart överkomligt.

De två modellerna går att köpa i nätbutiken pålyset.se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar