söndag 16 oktober 2016

TP-Link TL-WR841N + Linux = Sant. (Bara för avancerade användare)

Då jag jobbar som IT-Konsult sen tidigt 90-tal så är jag van att försöka lösa mina dataproblem själv, även om det ibland kan finnas enklare lösningar. :)

Jag råkade ut för en liten spännande incident då min drygt 10 år gamla router slutade fungera mitt under säsongsavslutningen på Mr Robot säsong två.


Efter att ha införskaffat och kopplat in en ny TP-Link TL-WR841N hemma så gick min internetlina väldigt skakigt och som jag tidigare nämnde så försöker jag lösa problemen själv. Jag ändrade inställningar i routern och internet fungerade bra ett tag, för att sen sluta fungera då den tappade ipadressen på internetsidan.

Jag fick höra av min internetleverantör att just TP-Link kan vara lite kinkig med att få en ny adress så rådet var att klicka i valet "Get IP with Unicast". Sagt och gjort så gjorde jag det. Nätet fungerade därefter helt perfekt i säkert 45 minuter för att lägga ner.

Frustrerad och irriterad började jag, via mobiltelefonen, surfa efter lösningar och snubblade på OpenWRT, en öppen Linuxlösning för en mängd hårdvaruroutrar. Jag upptäckte dock rätt snabbt att den modellen jag hade var för ny (version 11) men det fanns en länk för att komma runt det så jag kopplade upp min dator via mobiltelefonen och plockade hem en firmware som skulle fungera.

Jag hittade den versionen på https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr841nd?s[]=tl&s[]=wr841n  och valde DD trunkversionen: 

https://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/generic/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr841-v11-squashfs-factory.bin

Då den väl var hemma på datorn så loggade jag in på routern via webbgränssnittet och valde att uppgradera firmware. Jag pekade därefter ut den fil jag laddat hem och installerade den. Då den var nerladdad i routern startades den upp och efter en minut så var den uppe igen.

Dock så fungerade inte webbgränssnittet med den versionen vilket jag skulle ha sett om jag läste igenom instruktionen noggrant så det var bara att starta upp ett terminalfönster och logga in som root via SSH mot 192.168.1.1.



Väl inloggad så satte jag ett lösenord på root genom att skriva passwd för att säkra upp routern.

Därefter hittade jag en forumtråd som beskrev hur jag kunde göra för att få in ett nytt firmware och på så sätt få routern att kunna styras via en webbläsare. https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=61309

Sagt och gjort, i terminalen så skrev jag följande:


cd /tmp
wget http://downloads.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/ar71xx/generic/openwrt-15.05.1-ar71xx-generic-tl-wr841n-v10-squashfs-sysupgrade.bin
wget http://downloads.openwrt.org/chaos_calmer/15.05/ar71xx/generic/md5sums
md5sum -c md5sums 2> /dev/null | grep OK
Just sysupgrade -F känns lite läskigt då man tvingar in en fil i routern som egentligen inte är gjord för den men eftersom att filens integritet kollas så kändes det ändå helt okej.

Sen startades routern om och jag fick ett fint webgränssnitt och här kunde allt vara frid och fröjd men icke. Internet strulade ändå. Efter en väldigt genomgående felsökning på plats av min internetleverantör kunde de konstatera att min kabel mellan kabelmodemet och modemet inte riktigt fungerade som den skulle så hade jag lyft telefonluren lite tidigare hade jag sluppit uppgradera routern till Linux men men... kunskap är inte tungt att bära :)
Välkomstskärmen vid inloggning med webbläsare.


Det jag dock kan konstatera är att min TL-WR841N med Linux är både snabbare, stabilare och framförallt säkrare med Linux och med en sådant firmware som OpenWRT så kommer jag att kunna uppgradera mjukvaran i routern även om tillverkaren slutar stödja den officiellt. 

Statusgrafer i realtid för aktiva anslutningar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar