fredag 2 mars 2012

Lysrörets ersättare med LED-teknik

Vi har i våra kontakter med våra leverantörer och sakkunniga förstått att det börjar finnas bra alternativ till lysrör med LED-tekniken. En viktig detalj för oss med att kunna ersätta ljuskällorna är att man inte behöver ändra något i armaturen, t.ex. genom att byta till en annan sorts glimtändare för att använda lysrör som använder LED-teknik.

Flera som vi pratat med just kring lysrör har varit skeptiska till de produkter man provat. Det har varit krångel med tekniken och det faktum att man inte kan ha de vanliga glimtändarna på plats. Vi har fått höra talas om fall där man till och med lyckats få produkterna att gå sönder när de inte monterats precis enligt anvisningarna.

Att ändra i konstruktionen för en armatur genom att byta till en annan typ av glimtändare eller byta anslutningsdorn innebär i praktiken att produkten inte längre är CE-märkt i det utförandet.

De lysrör vi börjat titta på är dem på 60 cm som ofta förekommer i köket eller andra armaturer där det är väldigt praktiskt att ha en ljuskälla som är 60 cm, 120 cm eller 150 cm lång av typen T8 på 26 mm. En annan vanlig typ av lysrör är T5 som är en smalare variant på 16 mm, men dessa har vi inte tittat på.
Lysrör från LEDsystem Scandinavia med upp till 65% energibesparing

Hur mycket kan man spara på att ersätta lysrör? Vi har ju redan vant oss att lysrör ger rätt mycket ljus för den energi vi tillför. Det är faktiskt så att man kan spara upp till 65% av energiförbrukningen genom att ersätta till lysrör med LED-teknik om man använder dem från LEDsystem Scandinavia. Den stora besparingen med LED är ofta en kombination med minskad energiförbrukning och att man inte behöver byta ljuskälla lika ofta, särskilt om det finns en kostnad i att byta ljuskälla. Vad gäller lysrör sitter de ofta både högt upp och illa till, vilket gör att man gärna använder produkter som håller så länge som möjligt.

En annan fördel med de lysrör vi tittar på från LEDsystem Scandinavia är att de finns i tre olika färgtemperaturer, vilket gör att man kan välja på mellan varmvitt ljus på 3000K, ett kallare ljus på 4000K och ett kallvitt ljus på 6000K. Vad gäller ljusflödet får man ut störst ljusflöde ur det kallaste lysröret. Med ett 60 cm rör som är kallvitt får man ut ett ljusflöde på närmare 1200 lm. Det är nästan lika mycket som en 100W glödlampa (som ligger på cirka 1300 lm).

Något som vi vant oss med kring LED-tekniken är att färgåtergivningen trots allt är rätt god med de flesta produkterna på kring RA på 80. Philips utmanar med sin Philips myAmbiance lysdiodslampa 9W som har ett RA på 90! För LED-lysrör får vi räkna med en färgåtergivningstal RA på cirka 70, men det kommer nog att bli bättre längre fram.

Nackdelen med LED som många upplever är att det är ett högt pris att konvertera. Man får försöka se det som att man slipper byta ljuskällan så ofta och att man byter i en takt man orkar med och när de nuvarande lysrören går sönder. Det blir ändå i längden prisvärt med LED men man åker ändå på inköpskostnaden direkt jämfört med att köpa nya produkter lite nu och då.

Ett vanligt lysrör går att köpa för några tior och det håller rätt länge och ger ett bra ljus under många år, men för den som vill göra en insats för miljön eller vill kunna få ett ljus med perfekt temperatur över en arbetsbänk tycker jag ska fundera på att testa ett LED-lysrör nästa gång!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar