onsdag 22 februari 2012

Välja LED-lampa till skrivbordslampan

Att välja lampa är inte ätt när det inte längre går att använda effekten i Watt för att välja vilken som är bäst lämpad. I denna video förklarar jag hur jag tänkte när jag valde lampa till två olika skrivbordslampor med den lilla E14-sockeln. 

Viktigt för en skrivbordslampa är att den ska ge ett ljus som är fokuserat, men ändå har en viss spridningsvinkel som gör att när man tänder lampan ska den sprida ett visst ljus omkring sig och bidra till allmänbelysningen. 

Spridningsvinkeln anger hur brett ljuset sprids från lampan och en lampa som har en låg spridningsvinkel på kanske upp till 45 grader kommer att ge ett väldigt fokuserat ljus och lysa upp en rätt liten yta. En lampa med en spridningsvinkel på 90 grader eller över kommer att lysa fokuserat men ändå rätt brett. Om spridningsvinkeln är 180 grader brukar man kalla det för rundstrålande då ljuset når rakt ut åt sidorna runt om. En glödlampa strålar med en spridningsvinkel på närmare 360 grader, vilket är runt omkring hela lampan, även uppåt.

En skillnad mellan glödlampan och LED-lampan är att man drar nytta av armaturens reflektor för att sprida glödljuset. Med LED-lampan finns ofta en inbyggd optik som har till uppgift att sprida ljuset och man behöver därför ingen reflektor för att sprida ljuset.


I denna test har vi arbetat med två lampor från LEDsystem med lite olika egenskaper.




Den första är på 3W med 60 dioder och den andra är på 3,5W med 24 stycken ytmonterade dioder bakom det dimmade glaset. Båda lamporna ligger på 3300K i ljustemperatur, vilket är varmvitt, men något vitare än en glödlampa på 2700.

Till den vita skrivbordslampan vales den med 60 dioder då den är precis lika lång som en vanlig glödlampa, vilket själva skrivbordslampan är anpassad för.

Den svarta skrivbordslampan är betydligt djupare och här valdes den på 3,5W då lampan är något längre. Efter några tester visar det sig att en bredare spridningsvinkel på lampan ger ett bättre ljus trots att lampan är smalare, men det har troligtvis att göra med att lampan kommer längre in.

Det är svårt att hålla reda på alla begrepp när man ska välja lampa och i videon lyckas jag förväxla ljusetflödet i lumen på de två.

Vill du se vilka alternativ, kika då på våra LED lampor för E14 sockeln!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar