tisdag 23 juli 2013

Allt fler har redan köpt LED-produkter

Fredrik ställer ut och visar här LED-strip och LED spotlights

En stor skillnad efter att ha stått på mässa i några dagar i år är att medvetenheten kring den nya typen av LED-belysning ökat. Det är positivt och dessutom verkar många nu accepterat att LED inte automatiskt innebär blått och kallt ljus som sticker i ögonen.

För den som bor i närheten av Boden borde det börja vara bekant att vi tar med oss vår bärbara butik och ger oss ut på mässa och marknad för att upplysa om den nya tidens belysning. Man får möjligheten att lära sig om ljusflödet i Lumen, färgtemperaturen i grader Kelvin, spridningsvinkeln i grader och se exempel på olika kvalité på ljuset mellan tillverkarna. Många har brukat stanna till och det är roligt att se många återkommande besökare som haft nytta av den kunskap vi kunnat sprida.

Ökad kunskapsnivå

Skillnaden med att vara med på mässan vid orienteringstävlingen O-ringen var att vi fick träffa folk från hela landet (och andra länder också). Kunskapsnivån är relativt god hos många och vi har fått svara på rätt avancerade frågor. Det som glädjer oss är att man dessutom börjat använda produkter som LED-strip för att ersätta halogenspottar.

Vanligaste frågan fortfarande om LED tänder direkt

Det är inte så lätt att hålla reda på alla typer av ljuskällor som finns och den vanligaste frågan som vi enkelt kan visa svaret på är om LED-lampor tänder direkt och ger fullt ljus från början. Så är det absolut att LED-lampor tänds nästan omgående. Det finns en liten fördröjning när elektroniken startar upp, men det rör sig oftast om mindre än en sekund. Vissa LED-lampor är dessutom försedda med mjukstart för att öka livslängden.

Går det att dimma LED-lampor?

Några har testat att dimma LED-lampor med sin vanliga dimmer, med resultatet att det börjat surra och blinka och LED-lampan och/eller dimmern slutar att fungera efter en stund. Det får en lätt att tro att det inte går att dimma LED-lampor, men det gör det. De måste dock vara märkta som dimbara för att det ska fungera. Dimmern kan dessutom behöva bytas ut mot en som är avsedd för elektroniska transformatorer, t.ex. en Exxact transistorddimmer från Schneider Electric.

Downlights och spotlights populärt

När man börjat ersätta glödlampan med LED-lampor börjar många vara redo att ge sig på att testa LED med fast ljuskälla som inte kan bytas. Vår demonstrationspanel med olika typer av LED downlights/spotlights var populär och intresset för att skapa kreativa lösningar med ljus är mycket stort.

Något som det därmot inte riktigt finns så stor kunskap kring är vilken typ av installation man får göra själv och när man behöver ta hjälp av en behörig elektriker. Några var lite frustrerade över att vi inte får ge råd vid installation och inkoppling, eftersom lagen begränsar vad man får göra själv.

Som tur är finns det en del produkter för 12V som man får installera själv där det är enkelt att koppla in med hjälp av snabbkontakter. Dessa får dessutom monteras direkt på brännbart material och har inte behov av någon skyddskåpa.

Nästa utställning 21-23 augusti

Skördefesten i Boden fredagen den 21 augusti till och med söndag den 23 augusti blir nästa gång vi visar upp oss och våra produkter. Besök oss gärna då på plats 191.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar