torsdag 11 oktober 2012

Dimbar kronljuslampa med klart och fint ljus

Jakten på trevliga dimbara kronljuslampor fortsätter och här är en lampa som har funnits hos oss en tid men som inte riktigt mognat ännu. Har köpt in lite olika modeller från flera håll och försökt hitta ett bra komplement när det gäller klara lampor som går att dimma.

Efter ett besök på en restaurang för några veckor sedan kunde jag inte undgå att inse behovet av snygga ersättningslampor med klart glas, möjlighet att dimma och det lite piggare ljuset på 3000K, vilket är samma färg som halogenljus.


Det här är en klar kronljuslampa som är lika i storlek som en vanlig klassisk kronljuslampa fast med en böjd topp. Materialet är klar plast och jag fick känna på den flera gånger för kontrollera att det inte var glas ändå. Inne sitter en pelare med ett prisma som sprider ljuset runt lampan för att skapa en rundstrålande effekt.

Flytta ljus innebär förluster i ljusflöde

När man transporterar ljuset från en diod ut i lampan finns det några olika tekniker att göra det. Här används bara en diod, vilket gör att förlusterna blir relativt små och man får ut 60 lumen från 1,6W vilket är 37 lumen per Watt. Om man jämför det med en diod som lyser helt fritt i t.ex. en downlight utan optik så är det ungefär hälften så mycket ljus som blir tillgängligt då man där får ut kanske 80 lumen per Watt. Alla typer av optik framför dioder innebär förluster, men här blir ljuset så vackert att det är värt förlusterna.

Dimbar

Det som gör denna lampa väldigt intressant är att den är dimbar. För att dimma den krävs en dimmer som fungerar med LED och här rekommenderar vi som vanligt LED dimmer av modellen från Eltako som heter EUD16NPN-UC som monteras in i en dosa och kan dimma upp till 100W LED lampor.

Klara färger

Tack vare det vackra ljuset på 3000K och en bra färgåtergivning med ett Ra på 80 så blir upplevelsen i armaturer väldigt bra. Den gör sig särskilt bra i armaturer med glas, plast eller textilier där man vill framhäva färgen på själva armaturen. Just halogenfärgen gör underverk och kan få även lite trötta armaturer att bli pigga igen. 

Form

Formen är som tidigare skrivet samma som den klassiska B-formen av kronljus. Längd på 10 cm gör att den passar in och diametern är 35 mm. Den väger nästan ingenting.

Spänningen är 230V och effekten på 1,6W, vilket gör att det går minst 9 stycken sådana här lampor för att förbruka lika mycket energi som en enda 15W glödlampa. Det är riktigt trivsamt när vi ska tänka på miljön (och plånboken) i det långa loppet.

Kommer finnas i butiken från mitten av oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar