torsdag 27 september 2012

Decolines stora glob som LED lampa

Vi har länge funderat både fram och tillbaka om produkterna med varumärket Decoline ska finnas i butiken eller inte. Lamporna använder en lite annan teknik än de andra produkterna vi jobbar med, men till slut blev det ändå så att vi börjar ta in några av produkterna i butiken då de fyller ett hål för trivselbelysningen tack vare sin formgivning.


Det som utmärker Decoline är att de just är avsedda för trivselbelysningen. Här behövs lampor som avger ett relativt svagt ljus som matchar utrymmet där man tidigare använt glödljus på 15-25W vilket innebär ett ljusflöde på upp till 250 lm.

Lamporna från Decoline är uppbyggda med vanliga små dioder. Dessa dioder sitter på runda kretskort i lager på en pinne i mitten av lampan, lite som en tårtställning fast med ljus. Det gör att man får ljus från många ljuspunkter och tack vare att det är många små ljuspunkter så blir det inte riktigt de karaktäristiska LED-prickarna som man annars kan få med klara LED-lampor med synliga ytmonterade dioder.

Man arbetar med ljustemperaturer på antingen 2100K som är ett väldigt varmt ljus som nästan går mot det röda hållet, eller en temperatur på cirka 2700K som är det klassiska varmvita skenet ungefär som glödlampans sken. Här är en fråga om tycke och smak vad man föredrar och vi valde att testa och ta in denna globlampa på 2100K då vi redan har en produkt från Osram som ligger på 3000K och fyller det varmvita mot det lite vitare hållet ungefär som halogen.

Vad vi tvekat på just när det gäller Deolines LED lampor har varit färgåtergivningen. Den nackdel man får när man arbetar med "vanliga" dioder är att man inte då kan lägga på infärgning och filter på dioderna som man kan göra på en ytmonterad diod. Därför har dessa lampor som använder denna flernivålösning en färgåtergivning på bara 60, vilket ligger långt under riktlinjen på att en bra LED lampa ska ha ett färgåtergivningstal över 79. Det finns dock ett undantag här och det handlar om att så länge ljuset är riktigt svagt så spelar färgåtergivningen inte så stor roll. Man kan knappast läsa i skenet från en så svag lampa eller göra några andra praktiska saker där det låga färgåtergivningstalet skulle vara ett hinder. Den enda praktiska detaljen blir att armaturen kan ta en annan färg än den ursprungliga och kan gå åt det röda hållet på lampor med 2100K eller åt det gröna hållet för lamporna på mellan 2700 och 3000K.

Vad gäller dessa globlampor så är de mycket snygga både tänd som släckt. Själva dioderna ger ett rätt trivsamt uttryck monterade på sina kretskort och det går rent praktiskt att använda lampan helt naken bara hängandes i en E27-sockel utan lampskärm. Den passar också bra i armaturer där man har den stora globlampan och inte behöver så mycket ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar