fredag 26 oktober 2012

Rörelsedetektor och ljussensor till LED

I vårt arbete med att hitta produkter har nu turen kommit till rörelsedetektorer och ljussensorer som ska fungera tillsammans med LED-lampor. Många som börjat byta till LED lampor har upptäckt att det lamporna blinkar när man bytt ut sina glödlampor eller lågenergilampor.

Verbatim LED lampa på 10W, populär för utomhusarmaturer, men kan vara "för" energisnål för rörelsevakten.


Först vill jag börja med att påminna om att man inte själv får installera en ljussensor eller rörelsevakt, det är att ändra den elektriska installationen och sådant måste göras av en behörig elektriker!

Problemet med att rörelsevakter och ljussensorer inte fungerar med LED lampor kan ha två huvudorsaker:


  • Det krävs en last på minst ca 30W för att strömmen ska slås på
  • Den är inte anpassad för den typ av last som en LED lampa skapar
Om det är problem enligt det första fallet med för låg last kan man ganska enkelt testa det med att ha både en LED lampa och en vanlig lampa i samma slinga (om man nu har fler än en lampa kopplad till samma rörelsevakt) och om det då fungerar (eller att led lampan slutar blinka) så beror det mest troligt på att led lamporna skapar en för liten last.

Om nu rörelsevakten eller ljussensorn inte är anpassade för rätt sorts last kan detta vara ett problem även om det fungerar. Det kan då uppstå värmeutveckling i både rörelsevakten och LED-lampan vilket kan leda till avsevärt kortare livslängd eller i värsta fall att produkterna överhettas på samma sätt som om man försöker använda felaktiga kombinationer av produkter med t.ex. en gammal dimmer.


I och med lågenergilamporna har moderna produkter ofta anpassats efter lägre laster och just nu har vi börjat testerna av en rörelsevakt som öppnar på 10W last samt en ljussensor som också öppnar på 10W. Produkterna kommer från en välkänd tillverkare i området, men jag väljer att inte skriva ut namnet på denna förrän vi vet lite mer av resultatet. I deras information om produkterna står det däremot att dessa ska fungera bra med lasten från LED lampor.

Följ rapporteringen och kolla in bloggen nästa vecka så borde resultatet vara klart!

1 kommentar:

  1. Jag har kopplat en rörelsevakt till en vanlig lampa och transformator till 4 halogenlampor i badrummet. Det knäckte alla lampor och fuse i rörelsevakten. Vad har gått fel?

    SvaraRadera