lördag 1 september 2012

Nu är det slut för glödlampan

Nu har det  blivit den 1 september och slutet för glödlampan efter över 100 år som den naturligaste delen i våra hem är till ända. Från och med idag får man inte längre tillverka nya glödlampor och man får bara sälja slut på dem som finns i lager. De sista effekterna för glödlampan som för så många varit modellen för hur kraftigt ljuset är när det gäller 40W, 25W och 15W lyser nu för sina sista timmar i våra hem.

En av Philips nya modeller från hösten 2012 som är på väg in i butiken
Läs hela artikeln om avvecklingen av glödlampan hos pålyset.se. 

Samtidigt som avvecklingen av det gamla är det dags att ta in det nya. Vi har just fått hem den första sändningen från Philips och är i färd att testa de nya produkterna riktigt ordentligt. Philips har hållit hårt på att ha färgtemperaturen 2700K (samma färg som glödljus) tidigare men har valt att byta till 3000K (samma färg som halogenljus) för flera av produkterna. De dimbara verkar ligga kvar på 2700K. 

Noterar även att man från Philips håll slarvar en del med märkningen av produkterna. Man var tidigt ute med att märka upp kartongerna med ljusflödet i Lumen. På de nya kartongerna är ljusflödet i Lumen helt borta och i stället kan man läsa om ljusstyrkan i Candela. Den tydligaste uppgiften är dessutom vilket Watt-tal för glödljus de motsvarar, vilket ju rimmar lite dåligt när framtidens unga vuxna som inte lika tydligt har en relation till glödljuswatt som vi andra som förvisso ännu är ungdomar, men med lite längre erfarenhet har.

Några faktadetaljer måste också kollas upp med Philips innan vi lägger upp de produkterna med oklarheter i butiken. Olika uppgifter på webbsidan och förpackningarna på vissa uppgifter. Det är viktigt att det blir rätt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar