onsdag 22 februari 2012

Välja LED-lampa till skrivbordslampan

Att välja lampa är inte ätt när det inte längre går att använda effekten i Watt för att välja vilken som är bäst lämpad. I denna video förklarar jag hur jag tänkte när jag valde lampa till två olika skrivbordslampor med den lilla E14-sockeln. 

Viktigt för en skrivbordslampa är att den ska ge ett ljus som är fokuserat, men ändå har en viss spridningsvinkel som gör att när man tänder lampan ska den sprida ett visst ljus omkring sig och bidra till allmänbelysningen. 

Spridningsvinkeln anger hur brett ljuset sprids från lampan och en lampa som har en låg spridningsvinkel på kanske upp till 45 grader kommer att ge ett väldigt fokuserat ljus och lysa upp en rätt liten yta. En lampa med en spridningsvinkel på 90 grader eller över kommer att lysa fokuserat men ändå rätt brett. Om spridningsvinkeln är 180 grader brukar man kalla det för rundstrålande då ljuset når rakt ut åt sidorna runt om. En glödlampa strålar med en spridningsvinkel på närmare 360 grader, vilket är runt omkring hela lampan, även uppåt.

En skillnad mellan glödlampan och LED-lampan är att man drar nytta av armaturens reflektor för att sprida glödljuset. Med LED-lampan finns ofta en inbyggd optik som har till uppgift att sprida ljuset och man behöver därför ingen reflektor för att sprida ljuset.


I denna test har vi arbetat med två lampor från LEDsystem med lite olika egenskaper.




Den första är på 3W med 60 dioder och den andra är på 3,5W med 24 stycken ytmonterade dioder bakom det dimmade glaset. Båda lamporna ligger på 3300K i ljustemperatur, vilket är varmvitt, men något vitare än en glödlampa på 2700.

Till den vita skrivbordslampan vales den med 60 dioder då den är precis lika lång som en vanlig glödlampa, vilket själva skrivbordslampan är anpassad för.

Den svarta skrivbordslampan är betydligt djupare och här valdes den på 3,5W då lampan är något längre. Efter några tester visar det sig att en bredare spridningsvinkel på lampan ger ett bättre ljus trots att lampan är smalare, men det har troligtvis att göra med att lampan kommer längre in.

Det är svårt att hålla reda på alla begrepp när man ska välja lampa och i videon lyckas jag förväxla ljusetflödet i lumen på de två.

Vill du se vilka alternativ, kika då på våra LED lampor för E14 sockeln!



torsdag 16 februari 2012

Många LED-produkter klarar inte EU-kraven

Tidningen Ny teknik skriver om att många LED-lampor inte klarar kraven som ställs på elektriska produkter med avseende på hur de stör annan utrustning, EMC. Många produkter föll också på att de saknade CE-märkning.


Många butiker på nätet har valt att hoppa på erbjudanden från kinesiska tillverkare om att importera jättebilliga LED-lampor som de hävdar är CE-märkta och uppfyller alla krav och rekommendationer vi har här i Europa och Sverige, som man sedan säljer billigt. Dessa importörer har nog många gånger inte förstått vilket ansvar de tar på sig som importörer.
En av produkterna från LEDsystem med tydlig information
Tidigare rapporter gjorde gällande att varannan lampa inte passerade kraven. Nu, någon månad senare var det fyra av fem som inte klarade kraven. Produkterna ser för de flesta precis likadana ut och skillnaderna märker man kanske först när man ser att DVD-spelaren hoppar, hur utebelysningen lite slumpvis tänds och släcks eller hur den bärbara datorn startar om. Det är ändå effekter man kan leva med, värre är det med de egenskaper som inte syns, som t.ex. hur produkterna är utformade för att förhindra elektronikbrand och uppfylla säkerhetskraven LVD.

Vi har valt att arbeta med enbart de produkter som har dokumentation och där det finns en dokumenterad erfarenhet av att andra använt dem och gärna att samma produkter säljs till företag och offentlig sektor via professionella installatörer. Här har man stor nytta av de duktiga produktexperterna som varit med i hela processen med att granska produkterna in i minsta detalj. Det gör att vi sitter säkrare varje gång någon skriver en ny artikel om farliga produkter.


tisdag 14 februari 2012

Halogen på 42W som ersättare till 60W-lampan

Som vi genom en hel del undersökande arbete kunnat konstatera är det inte så enkelt att hitta lämpliga ersättare till 60W-lampan med LED-tekniken när man vill hitta produkter som inte kostar så mycket. Att köpa en 10-12W LED-lampa kommer att kosta över 300kr om man ska ha en lampa som ska hålla i många år och vara en god vän som lyser upp tillvaron. Vi tycker att halogen, som förvisso bara når upp i energiklass C, ändå är något man bör överväga tills LED-tekniken ytterligare utvecklats om man inte är beredd att betala vad det kostar.
Osrams halogen inne i den vanliga glödlampan
Något av det knepigaste med just LED är att bra produkter kostar en hel del pengar. När man ska konvertera och byter lampan i köket och vardagsrumsbelysningen kan man väl någon gång nu och då köpa en lampa för några hundralappar. Om man däremot sitter i läget att man behöver köpa en hel drös nya lampor och det faktiskt inte längre säljs tillräckligt kraftiga lampor, tycker vi ändå att halogen är en teknik som är användbar. Den kan användas där man behöver det riktigt kraftiga ljuset, eller där färgåtergivningstalet är viktigt men där alternativet är en billig kinesisk lampa som man köper på en auktionssajt för någon tia. Skillnaden mellan en billig och dyr lampa kan vara t.ex. hur färger i omgivningen visas, många billigare varmvita lampor vill gärna lysa åt grönt och de kallvita lyser ofta åt det blåa hållet, inget man vill leva med i flera år bara för att man sparade några tior.

Osram har lanserat en serie populära lampor med en halogenlampa inne i själva lampan. Den har en livslängd på ungefär 2000 timmar, vilket är ungefär dubbelt så länge som en glödlampa. Dess fördelar är ju ljustemperaturen, färgåtergivningstalet på 100 (LED brukar ligga på 80 eller just över), dimbarheten, dess rundstrålande natur och inte minst att den bara kostar 30kr!

Vi skulle nog fortfarande säga att LED är den långsiktigt mest gångbara tekniken, men om alternativet är att köpa en billig kinesisk produkt tycker vi hellre att man tar steget via några halogenlampor och byter till LED i den takt plånboken tillåter. Energibesparingen där man kan gå på en 42W för att ersätta en 60W är väl inte fantastiskt, men ändå något bättre.

Man ska heller inte låsa fast sig vid just de watt-tal vi är vana att tänka i. Att det ska vara en lampa på 60W är många gånger på grund av att det inte funnits valmöjligheter i matvarubutiken där man köpt på sig ett 10-pack lampor varje gång man handlat. Idag kanske det handlar om att man kan ha fler lampor? 

Verbatim Classic A 9W E27
Om man inte behöver riktigt så kraftigt ljus som en 60W-lampa ger tipsar jag ofta om "Verbatim Classic A 9W E27" som kanske inte riktigt når upp i samma ljusflöde, men som gör ett mycket nära jobb till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Vi fortsätter jakten och hoppas snart kunna presentera några nya produkter just i det här segmentet i butiken!
//Fredrik

måndag 13 februari 2012

En titt på Osrams 12W LED-lampa som motsvarar 60W glödljus

När man investerar i en lampa som kostar en hel del pengar är det viktigt att den håller vad den lovar. För att ersätta 60W-lamporna med något riktigt bra får man vara beredd att betala en del, men å andra sidan får man en följeslagare som kommer att tändas varje gång man tänder den oavsett hur många gånger man tänder den. Alla lampor med så kraftig effekt måste hantera värmen på ett bra sätt och här ser vi Osrams lösning.

Osram Parathom Classic A
Denna lampa når enligt sitt ljusflöde upp till 810 lumen, vilket med lite marginal lyser något mer än en 60W glödlampa som når upp till cirka 720 lumen. Den är dimbar och bjuder på ett varmvitt ljus på 2700K, vilket är ungefär som en glödlampa.

För lampor med så hög effekt som 12W och LED krävs ordentligt med kylning. Här har man löser det genom att ha ett hålrum inne i själva konstruktionen där värme kan ledas bort. Det är en rätt smart lösning, då man får ett naturligt luftflöde utan att göra något åt armaturen där den ska sitta. 

Utmärkande för denna lampa är att man nu når upp i ett färgindextal CRI eller Ra på 90, vilket är mycket bra. Det gör att man kan använda denna lampa där man behöver ett ljus som har mycket bra färgåtergivning som t.ex. när man ska arbeta med smink eller andra ställen där det är viktigt att man ser färgerna som de verkligen ser ut. En bra lampa ska ha ett CRI på över 79.

Lampan är dimbar med vanlig dimmer. Vi ska skriva lite mer om det här med dimmers och LED, då det inte är så att alla lampor fungerar med alla dimmers bland annat på grund av deras låga effekt i Watt. Denna lampa klarar i vart fall både framkant- och bakkantsdimmers.

Hållbarheten när man pratar om så här kraftiga LED-lampor tenderar att bli lägre på grund av den relativt kraftiga värmeutvecklingen. Denna lampa från Osram är specificerad för att hålla i genomsnitt 25 000h. Man har även en rätt frikostig garanti på hela 5 år!

Denna ska vi nog beställa hem och utvärdera och blir det lyckat får ni nog möjlighet att beställa den. 

Priset då? Ja, denna skulle jag tro ligger på 400kr inklusive moms. 


söndag 12 februari 2012

Möjlig produkt för kraftigt ljus som alternativ till 60W glödlampa

Vi letar vidare på temat att hitta lämpliga ersättare för 60W glödlampan. Sedan tidigare har vi lampor från både Verbatim och LEDsystem som känns som lämpliga ersättare, men det behövs fler som är ännu kraftigare än dem vi säljer. En intressant tillverkare som vi tittat en hel del på är Philips som med sina Lightingprodukter inom LED och Halogen har flera intressanta produkter.

Här är en av produkterna vi tittar lite närmare på. Det handlar om en LED med E27-sockel på 12W med ett ljusflöde på cirka 806 lumen och en färgtemperatur på 2700K. Den ingår i Philips serie "Master LEDbulb" som förutom en 12W-variant innehåller en 8W-variant på 470 lumen som är avsedd att ersätta 40W-lampan.

Som jämförelsesiffror ligger en glödlampa på 40W på cirka 440 lumen och 60W på cirka 720 lumen.

Ljustemperaturen på 2700K ligger i samma område som den vanliga glödlampan och den är dimbar. När man dimmar lampan kommer den att ge ifrån sig ett svagare och varmare ljus, ungefär på det sättet som produkterna från Verbatim också gör. 

Lampan är formgiven på ett modernt och stilfullt sätt, vilket gör att den kan användas både i öppna armaturer där man ser lampan likväl där lampan är dold tack vare rätt stor spridningsvinkel.

Livslängden är beräknad till cirka 25000 timmar. Man tänker sig att materialet i lampan ska göra att den ska fungera i 15 år. Det är lite svårt att på förhand veta exakt hur länge elektroniken i lamporna håller. Trots väldigt långa siffror på hur länge lamporna kommer lysa tar det inte hänsyn till åskväder, strömspikar, häftiga temperaturväxlingar och annat som lamporna kan tänkas utsättas för under en så lång tid som 15 år.

Läs mer om serien "Master LEDbulb" hos Philips Lighting

Vad tror ni? Är det en lämplig lampa att satsa på? Skulle tro att priset på lampan hamnar på cirka 350-380kr inklusive moms.

// Fredrik

lördag 11 februari 2012

Produkter för trivselbelysning på väg in

Vi håller på att titta på att ta in fler märken i butiken. Det finns en efterfrågan på bra produkter att börja med när man ska testa LED-tekniken och vi ska nu beställa hem ett urval intressanta produkter som hamnar i det något billigare sortimentet, men ändå håller en hyggligt god kvalité.

Ett av märkenas lampor karaktäriseras av att de är rätt vackra och har en väldigt låg energiförbrukning ofta på under 1W och finns i flera olika färger. Man använder dem enbart till dekorationsbelysning då de inte är nog kraftiga för allmänbelysning.

Vi sitter och beställer hem ett gäng produkter för utvärdering, hoppas ni kommer att gilla dem, det handlar om Decoline!

//Fredrik

onsdag 8 februari 2012

Ersätta E14 med LED i hallens taklampa

Uppdraget för denna test var att hitta lämpliga lampor för denna armatur som används i en hall där den nuvarande lösningen med päronlampor ger ett något för svagt ljus. Vi väljer att inte titta på varken halogen eller lågenergilampor utan väljer enbart LED-teknik. 

Vi väljer att visa bilderna med lamporna tända för att ha lite referensvärden för ljustemperatur och något som hur kraftigt ljuset blir relativt sett. Bilderna är tagna utan blixt och fungerar därför bäst för att visa skillnaderna mellan de olika lamporna och inte nödvändigtvis för att visa exakt hur ljuset ser ut.


Armatur med två glödlampor,  päron,  på 15W

Lampan bör för att ge bäst ljusspridning arbeta antingen strålande rakt i sidled eller vara rundstrålande för att sprida ljuset dels med hjälp av det riktade ljuset och dels via reflektion via armaturen. Det gör att vi väljer ut att arbeta med tre typer av lampor:

  • Päronlampa 1,2W LED
  • Tavellampa 2W LED
  • Kronljuslampa 2W LED
Kravbilden för en lampa i hallen är att man får ett ljus som är nog för att lysa upp och gärna ger ett ljus något åt det kallare hållet inom det varma vita ljuset. Päronlamporna som sitter där nu har ett ljus på cirka 2700K och troligtvis skulle ett ljus på 3000K vara mest lämpat.


Vi monterade en päronlampa och en tavellampa för att jämföra och se om päronlampan ger tillräckligt med ljus. Resultatet i ljusstyrka visar nästa bild.

Tavellampa till vänster och päronlampa till höger
När man ställer dem bredvid varandra och särskilt när man monterat dit glaskupan ser man att päronlampan ger ett något svagare ljus än sin tidigare 15W-motsvarighet. Här ger tavellampan ett ljus som är kraftigt nog och vi bedömer att den är det bättre alternativet när man väljer mellan päron- och tavellampa.

Tavellampan ger ett ljus kring 3000K, vilket är något vitare än glöldlampan och det ger faktiskt en positiv effekt jämfört med glödlamporna. Det är inget problem att lysa upp vår relativt lilla hall med tavellampor.


Nu är det dags att ge kronljuslamporna en chans. Kronljusen ger en temperatur på cirka 3100K, vilket är en liten nyans vitare än tavellamporna. 

Kronljus LED tillsammans med päronlampan glödljus
I bilden ser man att kronljuslampan ger ett något vitare ljus än glödlampan. Den lyser också tillräckligt kraftigt för att väl matcha både päronlampan och tavellampan. Då den ger ett vitare sken och sprider ljuset väldigt bra tack vare det mjölkfärgade glaset, ser man inte själva dioderna. Det vitare ljuset gör att lampan ser ut att ha ett större ljusflöde än tavellampan som är den av lamporna som avger mest ljus med ett flöde på 135 lumen jämfört med kronljuslampan på 120 lumen.

Lampan ryms utan problem innanför glaset, då päronlampan håller ungefär samma mått som en klassisk kronljuslampa.

Vänster: Två päronlampor glödljus
Mitten uppe: Två kronljus, nere: kronljus och glödljus
Höger: Två tavellampor

Valet på ersättare som LED i vår hall blir då kronljuset på grund av:

  • Lampan ger ett bra ljus som lyser tillräckligt kraftigt för att lysa upp hallen på ca 8 kvadratmeter
  • Lampan ger ett något vitare ljus, vilket för hallen är positivt
  • Energibesparingen handlar om att gå från 30W till 4W, vilket är en besparing på mer än 80%
Produkterna hittar ni här:


// Fredrik Gustavsson, 

tisdag 7 februari 2012

Det lyser i badrumsskåpet!

Har du samma upplevelser av belysning man har i möbler, badrumsskåp, ovanför köksbänken eller som trivselbelysning lite här och var, att det är väldigt fint med belysningen, men sällan eller aldrig lyckas man med att alla lampor lyser samtidigt?

Vi byggde om i köket för några år sedan och valde att sätta in spotlights ovanför bänken så det gick att få bra och tydlig belysning med flera lampor. Vi hade totalt 9 lampor, men det var ändå inte fler än 3-4 som lyste. Varje gång vi handlade stod "Halogenlampa 10W" med på inköpslistan, för om man köpte "Halogenlampa 20W" hann man knappt montera dit dem innan det var dags att byta igen. Nog måste det väl finnas ett bättre sätt att lösa problemet på?

Då började vi spana på nätet efter lämpliga LED-lampor att ersätta halogen med, men stötte på problemet att de i stället lyser med antingen ett helt grönt sken när det säljs som varmvitt, eller ett blått sken när det säljs som vanligt vitt ljus.

Det borde inte bara vara vi som sitter i samma sits, så vi bestämde oss för att starta butiken pålyset.se klimatsmart belysning där vi ger andra möjlighet att ta del av de produkter vi utvärderar och gillar.

Denna gång har vi under en lite längre tid testat G4-lampor i vårt badrum där vi haft möjligheten att ha två halogenlampor och två olika styrkor på LED i samtidigt för att få en känsla för hur ljuset upplevs både i sin färg och sitt ljusflöde.


Den första lampan vi valde ut att testa var en "Spot LED 2,4W varmvit dimbar G4" som är gjord för att fylla hela reflektorn till ett maximalt ljus. Det är inga problem att varken sätta in eller ta ut lampan.

När lampan är tänd blir det ju såklart en viss värmeutveckling och det är viktigt att det finns utrymme runt lampan för att luft ska kunna cirkulera, men det är ändå så att man kan röra vid den och plocka ur den direkt efter att den varit tänd.

Just temperaturen är väl det som tar kål på halogenlamporna. När vi ibland testat att köra utan skyddsgladet i t.ex. ett vitrinskåp har de hållit bättre, men med den relativt lilla värmeutvecklingen från LED-motsvarigheten så borde den kunna hålla väldigt länge.

När man tänder lampan tänds den omedelbart med full ljusstyrka och ljuset blir ungefär som motsvarande 20W halogenlampa. Det går ju inte att säga exakt med blotta ögat, men för upplevelsen märker vi ingen skillnad annat än att man ser "prickar" genom glaset.

För jämförelsen och färgen har jag här två bilder som visar hur det ser ut när lampan lyser, med viss reservation för kamera och den som står bakom kameran...

LED 2,4W

Halogenlampa 20W

Den skillnad man märker generellt med halogenlampor jämfört med LED är att halogenlampan drar nytta av reflektorn för att sprida ljuset. LED har ett riktat ljus och får med olika typer av optik framför sprida ljuset. I en sådan här G4-lampa används ytmonterade dioder, SMD, som står för Surface Mounted Diod.

Den andra lampan vi testade var en "Spot LED 1,8W varmvit dimbar G4" som kan användas som en 10W halogenlampa. Med sina något färre dioder tar den mindre plats i sockeln och fungerade i övrigt likvärdigt med den större systerprodukten. Båda har genensamt att de förutsätter att de ska lysa med riktat ljus som en spotlight.

Hur ska man då kunna se skillnad på den ena eller andra ersättaren till G4-lampor? Det finns ju produkter från en par tior till flera hundralappar?

LED 2,4W, baksida
En stor skillnad i pris är om den är dimbar eller inte. En annan viktig skillnad är hur många dioder som används. Om man har få dioder och samma effekt som en med fler dioder kan det hända att man överlastar dioderna och därmed förkortar livslängden. Den kanske viktigaste skillnaden är ändå elektroniken som styr, hög kvalitet på elektroniken brukar få en påverkan på priset.

Kan man då direkt byta ut sina G4 i badrumsskåpet? Frågan är väl både ja och nej. I den transformator som gör om strömmen till 12V så är den kanske byggd för halogenlampor. Dessa har en effekt på minst 10W och transformatorn börjar inte leverera ström förrän den får nog mycket motstånd. Det krävs ju här hela 4 lampor för att komma upp i 10W. I så fall finns det två lösningar:

  1. Byt ut den drivenhet som gör om 230V till 12V mot en som öppnar redan på 0-1W
  2. Använd minst en halogenlampa också tillsammans med LED. Nackdelen här är att när halogenlampan går sönder så slocknar alla andra lampor också tills du bytt den.
Jag kan alltså starkt rekommendera ett byte, det har gett oss ett nytt badrum med fungerande belysning och det är helt klart praktiskt att se sig själv i spegeln i ett ljus som motsvarar halogenljus. I en av de lampor vi tidigare testade såg vi rätt gröna ut, och även om den dioden skulle hålla i närmare 50 000h så  hade det inte varit så kul att se grön ut i ansiktet i flera år framöver :-)

Du hittar din framtida belysning i vår butik pålyset.se klimatsmart belysning.

Lycka till i din konvertering!