söndag 12 februari 2012

Möjlig produkt för kraftigt ljus som alternativ till 60W glödlampa

Vi letar vidare på temat att hitta lämpliga ersättare för 60W glödlampan. Sedan tidigare har vi lampor från både Verbatim och LEDsystem som känns som lämpliga ersättare, men det behövs fler som är ännu kraftigare än dem vi säljer. En intressant tillverkare som vi tittat en hel del på är Philips som med sina Lightingprodukter inom LED och Halogen har flera intressanta produkter.

Här är en av produkterna vi tittar lite närmare på. Det handlar om en LED med E27-sockel på 12W med ett ljusflöde på cirka 806 lumen och en färgtemperatur på 2700K. Den ingår i Philips serie "Master LEDbulb" som förutom en 12W-variant innehåller en 8W-variant på 470 lumen som är avsedd att ersätta 40W-lampan.

Som jämförelsesiffror ligger en glödlampa på 40W på cirka 440 lumen och 60W på cirka 720 lumen.

Ljustemperaturen på 2700K ligger i samma område som den vanliga glödlampan och den är dimbar. När man dimmar lampan kommer den att ge ifrån sig ett svagare och varmare ljus, ungefär på det sättet som produkterna från Verbatim också gör. 

Lampan är formgiven på ett modernt och stilfullt sätt, vilket gör att den kan användas både i öppna armaturer där man ser lampan likväl där lampan är dold tack vare rätt stor spridningsvinkel.

Livslängden är beräknad till cirka 25000 timmar. Man tänker sig att materialet i lampan ska göra att den ska fungera i 15 år. Det är lite svårt att på förhand veta exakt hur länge elektroniken i lamporna håller. Trots väldigt långa siffror på hur länge lamporna kommer lysa tar det inte hänsyn till åskväder, strömspikar, häftiga temperaturväxlingar och annat som lamporna kan tänkas utsättas för under en så lång tid som 15 år.

Läs mer om serien "Master LEDbulb" hos Philips Lighting

Vad tror ni? Är det en lämplig lampa att satsa på? Skulle tro att priset på lampan hamnar på cirka 350-380kr inklusive moms.

// Fredrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar