tisdag 14 februari 2012

Halogen på 42W som ersättare till 60W-lampan

Som vi genom en hel del undersökande arbete kunnat konstatera är det inte så enkelt att hitta lämpliga ersättare till 60W-lampan med LED-tekniken när man vill hitta produkter som inte kostar så mycket. Att köpa en 10-12W LED-lampa kommer att kosta över 300kr om man ska ha en lampa som ska hålla i många år och vara en god vän som lyser upp tillvaron. Vi tycker att halogen, som förvisso bara når upp i energiklass C, ändå är något man bör överväga tills LED-tekniken ytterligare utvecklats om man inte är beredd att betala vad det kostar.
Osrams halogen inne i den vanliga glödlampan
Något av det knepigaste med just LED är att bra produkter kostar en hel del pengar. När man ska konvertera och byter lampan i köket och vardagsrumsbelysningen kan man väl någon gång nu och då köpa en lampa för några hundralappar. Om man däremot sitter i läget att man behöver köpa en hel drös nya lampor och det faktiskt inte längre säljs tillräckligt kraftiga lampor, tycker vi ändå att halogen är en teknik som är användbar. Den kan användas där man behöver det riktigt kraftiga ljuset, eller där färgåtergivningstalet är viktigt men där alternativet är en billig kinesisk lampa som man köper på en auktionssajt för någon tia. Skillnaden mellan en billig och dyr lampa kan vara t.ex. hur färger i omgivningen visas, många billigare varmvita lampor vill gärna lysa åt grönt och de kallvita lyser ofta åt det blåa hållet, inget man vill leva med i flera år bara för att man sparade några tior.

Osram har lanserat en serie populära lampor med en halogenlampa inne i själva lampan. Den har en livslängd på ungefär 2000 timmar, vilket är ungefär dubbelt så länge som en glödlampa. Dess fördelar är ju ljustemperaturen, färgåtergivningstalet på 100 (LED brukar ligga på 80 eller just över), dimbarheten, dess rundstrålande natur och inte minst att den bara kostar 30kr!

Vi skulle nog fortfarande säga att LED är den långsiktigt mest gångbara tekniken, men om alternativet är att köpa en billig kinesisk produkt tycker vi hellre att man tar steget via några halogenlampor och byter till LED i den takt plånboken tillåter. Energibesparingen där man kan gå på en 42W för att ersätta en 60W är väl inte fantastiskt, men ändå något bättre.

Man ska heller inte låsa fast sig vid just de watt-tal vi är vana att tänka i. Att det ska vara en lampa på 60W är många gånger på grund av att det inte funnits valmöjligheter i matvarubutiken där man köpt på sig ett 10-pack lampor varje gång man handlat. Idag kanske det handlar om att man kan ha fler lampor? 

Verbatim Classic A 9W E27
Om man inte behöver riktigt så kraftigt ljus som en 60W-lampa ger tipsar jag ofta om "Verbatim Classic A 9W E27" som kanske inte riktigt når upp i samma ljusflöde, men som gör ett mycket nära jobb till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Vi fortsätter jakten och hoppas snart kunna presentera några nya produkter just i det här segmentet i butiken!
//Fredrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar