torsdag 16 februari 2012

Många LED-produkter klarar inte EU-kraven

Tidningen Ny teknik skriver om att många LED-lampor inte klarar kraven som ställs på elektriska produkter med avseende på hur de stör annan utrustning, EMC. Många produkter föll också på att de saknade CE-märkning.


Många butiker på nätet har valt att hoppa på erbjudanden från kinesiska tillverkare om att importera jättebilliga LED-lampor som de hävdar är CE-märkta och uppfyller alla krav och rekommendationer vi har här i Europa och Sverige, som man sedan säljer billigt. Dessa importörer har nog många gånger inte förstått vilket ansvar de tar på sig som importörer.
En av produkterna från LEDsystem med tydlig information
Tidigare rapporter gjorde gällande att varannan lampa inte passerade kraven. Nu, någon månad senare var det fyra av fem som inte klarade kraven. Produkterna ser för de flesta precis likadana ut och skillnaderna märker man kanske först när man ser att DVD-spelaren hoppar, hur utebelysningen lite slumpvis tänds och släcks eller hur den bärbara datorn startar om. Det är ändå effekter man kan leva med, värre är det med de egenskaper som inte syns, som t.ex. hur produkterna är utformade för att förhindra elektronikbrand och uppfylla säkerhetskraven LVD.

Vi har valt att arbeta med enbart de produkter som har dokumentation och där det finns en dokumenterad erfarenhet av att andra använt dem och gärna att samma produkter säljs till företag och offentlig sektor via professionella installatörer. Här har man stor nytta av de duktiga produktexperterna som varit med i hela processen med att granska produkterna in i minsta detalj. Det gör att vi sitter säkrare varje gång någon skriver en ny artikel om farliga produkter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar