måndag 13 februari 2012

En titt på Osrams 12W LED-lampa som motsvarar 60W glödljus

När man investerar i en lampa som kostar en hel del pengar är det viktigt att den håller vad den lovar. För att ersätta 60W-lamporna med något riktigt bra får man vara beredd att betala en del, men å andra sidan får man en följeslagare som kommer att tändas varje gång man tänder den oavsett hur många gånger man tänder den. Alla lampor med så kraftig effekt måste hantera värmen på ett bra sätt och här ser vi Osrams lösning.

Osram Parathom Classic A
Denna lampa når enligt sitt ljusflöde upp till 810 lumen, vilket med lite marginal lyser något mer än en 60W glödlampa som når upp till cirka 720 lumen. Den är dimbar och bjuder på ett varmvitt ljus på 2700K, vilket är ungefär som en glödlampa.

För lampor med så hög effekt som 12W och LED krävs ordentligt med kylning. Här har man löser det genom att ha ett hålrum inne i själva konstruktionen där värme kan ledas bort. Det är en rätt smart lösning, då man får ett naturligt luftflöde utan att göra något åt armaturen där den ska sitta. 

Utmärkande för denna lampa är att man nu når upp i ett färgindextal CRI eller Ra på 90, vilket är mycket bra. Det gör att man kan använda denna lampa där man behöver ett ljus som har mycket bra färgåtergivning som t.ex. när man ska arbeta med smink eller andra ställen där det är viktigt att man ser färgerna som de verkligen ser ut. En bra lampa ska ha ett CRI på över 79.

Lampan är dimbar med vanlig dimmer. Vi ska skriva lite mer om det här med dimmers och LED, då det inte är så att alla lampor fungerar med alla dimmers bland annat på grund av deras låga effekt i Watt. Denna lampa klarar i vart fall både framkant- och bakkantsdimmers.

Hållbarheten när man pratar om så här kraftiga LED-lampor tenderar att bli lägre på grund av den relativt kraftiga värmeutvecklingen. Denna lampa från Osram är specificerad för att hålla i genomsnitt 25 000h. Man har även en rätt frikostig garanti på hela 5 år!

Denna ska vi nog beställa hem och utvärdera och blir det lyckat får ni nog möjlighet att beställa den. 

Priset då? Ja, denna skulle jag tro ligger på 400kr inklusive moms. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar