onsdag 8 februari 2012

Ersätta E14 med LED i hallens taklampa

Uppdraget för denna test var att hitta lämpliga lampor för denna armatur som används i en hall där den nuvarande lösningen med päronlampor ger ett något för svagt ljus. Vi väljer att inte titta på varken halogen eller lågenergilampor utan väljer enbart LED-teknik. 

Vi väljer att visa bilderna med lamporna tända för att ha lite referensvärden för ljustemperatur och något som hur kraftigt ljuset blir relativt sett. Bilderna är tagna utan blixt och fungerar därför bäst för att visa skillnaderna mellan de olika lamporna och inte nödvändigtvis för att visa exakt hur ljuset ser ut.


Armatur med två glödlampor,  päron,  på 15W

Lampan bör för att ge bäst ljusspridning arbeta antingen strålande rakt i sidled eller vara rundstrålande för att sprida ljuset dels med hjälp av det riktade ljuset och dels via reflektion via armaturen. Det gör att vi väljer ut att arbeta med tre typer av lampor:

  • Päronlampa 1,2W LED
  • Tavellampa 2W LED
  • Kronljuslampa 2W LED
Kravbilden för en lampa i hallen är att man får ett ljus som är nog för att lysa upp och gärna ger ett ljus något åt det kallare hållet inom det varma vita ljuset. Päronlamporna som sitter där nu har ett ljus på cirka 2700K och troligtvis skulle ett ljus på 3000K vara mest lämpat.


Vi monterade en päronlampa och en tavellampa för att jämföra och se om päronlampan ger tillräckligt med ljus. Resultatet i ljusstyrka visar nästa bild.

Tavellampa till vänster och päronlampa till höger
När man ställer dem bredvid varandra och särskilt när man monterat dit glaskupan ser man att päronlampan ger ett något svagare ljus än sin tidigare 15W-motsvarighet. Här ger tavellampan ett ljus som är kraftigt nog och vi bedömer att den är det bättre alternativet när man väljer mellan päron- och tavellampa.

Tavellampan ger ett ljus kring 3000K, vilket är något vitare än glöldlampan och det ger faktiskt en positiv effekt jämfört med glödlamporna. Det är inget problem att lysa upp vår relativt lilla hall med tavellampor.


Nu är det dags att ge kronljuslamporna en chans. Kronljusen ger en temperatur på cirka 3100K, vilket är en liten nyans vitare än tavellamporna. 

Kronljus LED tillsammans med päronlampan glödljus
I bilden ser man att kronljuslampan ger ett något vitare ljus än glödlampan. Den lyser också tillräckligt kraftigt för att väl matcha både päronlampan och tavellampan. Då den ger ett vitare sken och sprider ljuset väldigt bra tack vare det mjölkfärgade glaset, ser man inte själva dioderna. Det vitare ljuset gör att lampan ser ut att ha ett större ljusflöde än tavellampan som är den av lamporna som avger mest ljus med ett flöde på 135 lumen jämfört med kronljuslampan på 120 lumen.

Lampan ryms utan problem innanför glaset, då päronlampan håller ungefär samma mått som en klassisk kronljuslampa.

Vänster: Två päronlampor glödljus
Mitten uppe: Två kronljus, nere: kronljus och glödljus
Höger: Två tavellampor

Valet på ersättare som LED i vår hall blir då kronljuset på grund av:

  • Lampan ger ett bra ljus som lyser tillräckligt kraftigt för att lysa upp hallen på ca 8 kvadratmeter
  • Lampan ger ett något vitare ljus, vilket för hallen är positivt
  • Energibesparingen handlar om att gå från 30W till 4W, vilket är en besparing på mer än 80%
Produkterna hittar ni här:


// Fredrik Gustavsson, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar