tisdag 7 februari 2012

Det lyser i badrumsskåpet!

Har du samma upplevelser av belysning man har i möbler, badrumsskåp, ovanför köksbänken eller som trivselbelysning lite här och var, att det är väldigt fint med belysningen, men sällan eller aldrig lyckas man med att alla lampor lyser samtidigt?

Vi byggde om i köket för några år sedan och valde att sätta in spotlights ovanför bänken så det gick att få bra och tydlig belysning med flera lampor. Vi hade totalt 9 lampor, men det var ändå inte fler än 3-4 som lyste. Varje gång vi handlade stod "Halogenlampa 10W" med på inköpslistan, för om man köpte "Halogenlampa 20W" hann man knappt montera dit dem innan det var dags att byta igen. Nog måste det väl finnas ett bättre sätt att lösa problemet på?

Då började vi spana på nätet efter lämpliga LED-lampor att ersätta halogen med, men stötte på problemet att de i stället lyser med antingen ett helt grönt sken när det säljs som varmvitt, eller ett blått sken när det säljs som vanligt vitt ljus.

Det borde inte bara vara vi som sitter i samma sits, så vi bestämde oss för att starta butiken pålyset.se klimatsmart belysning där vi ger andra möjlighet att ta del av de produkter vi utvärderar och gillar.

Denna gång har vi under en lite längre tid testat G4-lampor i vårt badrum där vi haft möjligheten att ha två halogenlampor och två olika styrkor på LED i samtidigt för att få en känsla för hur ljuset upplevs både i sin färg och sitt ljusflöde.


Den första lampan vi valde ut att testa var en "Spot LED 2,4W varmvit dimbar G4" som är gjord för att fylla hela reflektorn till ett maximalt ljus. Det är inga problem att varken sätta in eller ta ut lampan.

När lampan är tänd blir det ju såklart en viss värmeutveckling och det är viktigt att det finns utrymme runt lampan för att luft ska kunna cirkulera, men det är ändå så att man kan röra vid den och plocka ur den direkt efter att den varit tänd.

Just temperaturen är väl det som tar kål på halogenlamporna. När vi ibland testat att köra utan skyddsgladet i t.ex. ett vitrinskåp har de hållit bättre, men med den relativt lilla värmeutvecklingen från LED-motsvarigheten så borde den kunna hålla väldigt länge.

När man tänder lampan tänds den omedelbart med full ljusstyrka och ljuset blir ungefär som motsvarande 20W halogenlampa. Det går ju inte att säga exakt med blotta ögat, men för upplevelsen märker vi ingen skillnad annat än att man ser "prickar" genom glaset.

För jämförelsen och färgen har jag här två bilder som visar hur det ser ut när lampan lyser, med viss reservation för kamera och den som står bakom kameran...

LED 2,4W

Halogenlampa 20W

Den skillnad man märker generellt med halogenlampor jämfört med LED är att halogenlampan drar nytta av reflektorn för att sprida ljuset. LED har ett riktat ljus och får med olika typer av optik framför sprida ljuset. I en sådan här G4-lampa används ytmonterade dioder, SMD, som står för Surface Mounted Diod.

Den andra lampan vi testade var en "Spot LED 1,8W varmvit dimbar G4" som kan användas som en 10W halogenlampa. Med sina något färre dioder tar den mindre plats i sockeln och fungerade i övrigt likvärdigt med den större systerprodukten. Båda har genensamt att de förutsätter att de ska lysa med riktat ljus som en spotlight.

Hur ska man då kunna se skillnad på den ena eller andra ersättaren till G4-lampor? Det finns ju produkter från en par tior till flera hundralappar?

LED 2,4W, baksida
En stor skillnad i pris är om den är dimbar eller inte. En annan viktig skillnad är hur många dioder som används. Om man har få dioder och samma effekt som en med fler dioder kan det hända att man överlastar dioderna och därmed förkortar livslängden. Den kanske viktigaste skillnaden är ändå elektroniken som styr, hög kvalitet på elektroniken brukar få en påverkan på priset.

Kan man då direkt byta ut sina G4 i badrumsskåpet? Frågan är väl både ja och nej. I den transformator som gör om strömmen till 12V så är den kanske byggd för halogenlampor. Dessa har en effekt på minst 10W och transformatorn börjar inte leverera ström förrän den får nog mycket motstånd. Det krävs ju här hela 4 lampor för att komma upp i 10W. I så fall finns det två lösningar:

  1. Byt ut den drivenhet som gör om 230V till 12V mot en som öppnar redan på 0-1W
  2. Använd minst en halogenlampa också tillsammans med LED. Nackdelen här är att när halogenlampan går sönder så slocknar alla andra lampor också tills du bytt den.
Jag kan alltså starkt rekommendera ett byte, det har gett oss ett nytt badrum med fungerande belysning och det är helt klart praktiskt att se sig själv i spegeln i ett ljus som motsvarar halogenljus. I en av de lampor vi tidigare testade såg vi rätt gröna ut, och även om den dioden skulle hålla i närmare 50 000h så  hade det inte varit så kul att se grön ut i ansiktet i flera år framöver :-)

Du hittar din framtida belysning i vår butik pålyset.se klimatsmart belysning.

Lycka till i din konvertering!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar